01 October 2013

16 Years Orange Factory: Feestje in Majeur

Vorig weekend trokken we met plezier richting Het Depot in Leuven voor een feestje ter gelegenheid van het 16-jarig bestaan van Orange Factory. Dé organisator bij uitstek op het gebied van stonerrockconcerten staat al jaren garant voor schitterende line-ups en zaterdag was dit niet anders met kolossen Ufomammut en Colour Haze op de internationale verjaardagsaffiche! 
Malleus Expo
Als je dan ook nog als omkadering het schitterende artwork van Malleus kan aanbieden, kan het feestje voor ons niet meer stuk. De posters van dit art lab (met gitarist & bassist van Ufomammut als tekenwonders)zijn wereldberoemd - zowel in het stonermilieu als ver erbuiten. Check hun site Malleusdelic en vergaap je aan zoveel moois! Kortom: de ideale setting for a great saturdaynight out in de studentenstad: partytime for ears and eyes!
The Telstar Sound Drone
Het Deense THE TELSTAR SOUND DRONE mocht het feestje gezapig op gang trekken. Met leden van BABY WOODROSE in de rangen kon dit geen problemen opleveren. Op de tonen van hun in een acidbath voortkabbelende psychedelische rock werden we al vlug omringd door meedeinende en goedkeurende, ja-knikkende hoofden. Het publiek lustte wel pap van de groovy drones van deze Noorderlingen, die misschien met iets teveel muzikanten op het bijna té kleine podium stonden. Desalniettemin een geslaagde opener voor een traag op gang komend stonerfeestje.
Monomyth: Vanderwaalskrachten!
Het Nederlandse MONOMYTH kan je gerust dé revelatie van de avond noemen. Ze hadden vorige maand brute pech op het Antwerpse Rodeofest toen een wolkbreuk en de daarbij horende bliksemschichten hun nochtans schitterende concert met één klap afbrak, toen de stroomcabine bij één van deze inslagen het onderspit moest delven. Zaterdag namen ze echter op magistrale wijze revanche! Deze maal zetten ze met hun instrumentale stoner- & krautrock het publiek éen uur lang onder stroom. Songs die naar onze bescheiden mening niet lang genoeg konden duren. Het was constant trippen tussen diverse parallele universa! Beklijvend van de eerste tot de laatste minuut. Haast je naar de platenwinkel en schaf je als de wiedeweerga hun recent op Burning World Records uitgebrachte debuutalbum aan: het zal je niet spijten! 

Ufomammut: Veni, Vidi, Vici!
 Het Italiaanse UFOMAMMUT deed zaterdag Julius Caesar's gezegde "Vēnī, vīdī, vīcī" alle eer aan. De valse start (visuals konden niet ingeladen en geprojecteerd worden) kon deze 3 veldheren niet uit het lood slaan. Integendeel: wij stonden met lood in de schoenen ons aan zoveel oerkracht te vergapen! Onze fotograaf was tevreden met het extra licht op het podium: nu kon hij iets meer clair in zijn obscure foto's verwerken! Met een overdonderende, oorverdovende set blies deze Italiaanse drievuldigheid ons een groot uur van onze sokken. Geen enkele visual kon in dit geval een meerwaarde bieden. "What you see is what you get" moeten de 3 Italiaanse drone- en stonermaarschalken gedacht hebben. No bullshit en bull's eye: zo kan je nog het best deze overrompeling vol verschroeiende gitaarriffs van brulboei Poia, overtunede baslijnen van Urlo en de mokerslagen van Vita omschrijven. Na het concert stond menigeen buiten met trillende benen en bleek gelaat nog te bekomen van zoveel natuurgeweld. Ufomammut kwam, zag en overwon en werd hiermee ontegensprekelijk tot "Magickal Master" van de avond uitgeroepen!

Colour Haze

COLOUR HAZE kon deze Italiaanse furie onmogelijk nog overtreffen. Maar dit was niet nodig, want we waren de overload aan noise nog aan het verwerken toen de Duitse stonerrockers hun set startten. We werden een groot uur ondergedompeld in een warm psychedelisch stonerbad vol technische hoogstandjes. Misschien mikken de 3 heren iets teveel op dit laatste waardoor de spontaniteit gedurende de set iets verloren gaat, maar waarom zouden we hier beginnen klagen over een feestje dat in majeur eindigde. We kunnen Orange Factory alleen maar een gelukkige verjaardag toewensen en hopen dat ze er nog 16 jaar aan breien. Hun verjaardagsgeschenk voor ons was een meer dan geslaagde muzikale trip van enkele uren en we hopen er nog veel mee te mogen maken! Orange Factory for life!

Tekst: Koen aka Kyuss Vanoutryve 
Foto's: GoDi


 

No comments:

Post a Comment