13 August 2013

Yellowstock Festival

Het Yellowstock Festival in Jeugdhuis De Bogaard in Geel kan je gerust tot onze favoriete zomerfestivalletjes rekenen. Het is ondertussen al de 7de editie van het door bezieler Freek Cruysberghs' tot in de puntjes georganiseerde psych- & stonerfestijn. Hij weet met Pharaoh Overlord, Mars Red Sky, Karma To Burn en Bevis Frond terug enkele kanjers in het genre te strikken voor de zaterdagse affiche van dit gezellige en kleinschalige mini-festival.
Barabas
Het Belgische BARABBAS laat er geen gras over groeien en is de perfecte wake-up call voor de festivalgangers die nog aan het bekomen zijn van een zware vrijdagavond / -nacht (toen de Nederlanders van The Machine een memorabele dubbele gig speelden). Met leden van SardoniS, Rebel Yell, The Grams en Solenoid in de rangen speelden ze enkele weken terug al een schitterende supportgig voor Five Horse Johnson in Jh Sojo in Kessel-Lo en vandaag bevestigen ze nog maar eens dat ze geen ééndagsvlieg zijn. Ze zetten direct de toon van dit festival: "layin' down the groove that'll make you move with a vicious, kick-you-in-the-nutsack attitude!"
Automatic Sam
Het Nederlandse AUTOMATIC SAM werd in 2011 al gehypet in het razend populaire televisieprogramma DWDD van de Vara. Hun psychedelische bluesrock uit de Achterhoek ging er bij het publiek in als zoete koek. Voor een feestje vroeg op de middag zijn we altijd wel te vinden. En het werd een Hollandse Party van begin tot eind van een té korte set. Of om het met één van hun favoriete nummers te zeggen: "Keep on shaking"!
Yellowstock Festival


Verrassing van de dag was ongetwijfeld buitenbeentje SEM LINDER. De uit Geel afkomstige singer-songwriter bracht een supermooie huiselijke set waarbij je wegdroomde langs kleurrijke natuurlandschappen, afgelegen desolate plaatsen, lege autostrades door bosrijke gebieden... Naakte prachtsongs die recht uit het hart komen en je ziel raken tot in de diepste kern. De geest van wijlen Jeff Buckley is nooit veraf. Kippenvel!
GodSleep
De Grieken van GODSLEEP schudden ons daarna terug ruw wakker uit ons dagdromen. Ze serveren ons een half uur potige stonerrock. Lang uitgesponnen kolossen van songs "Smoke" en "Blackwater" worden door de boomgaard van Jh De Bogaard geslingerd. Geen Griekse tragedie maar Atheense heavy rocksounds brengen ons hamer en aambeeld in overdrive. Dit kan enkel maar resulteren in fluitende tonen in de oren achteraf. Missie geslaagd!
The Wands
Het Deense duo THE WANDS gooien het meer over de psych-boeg. Hun frisse psychedelische garage doet ons denken aan een kruising BRMC & The Jesus and Mary Chain. Een welgekomen verademing na het gedonder van Godsleep en een reden om - genietend van de zoete zweem van de kruidendampen die door De Bogaard zweven - zich over te geven aan een groot half uur durende psych-trip om U tegen te zeggen!
Blues Pills
BLUES PILLS was de revelatie van Roadburn 2013 en ook vandaag tonen ze nog eens uit wat voor hout ze gesneden zijn. Live is deze band moeilijk te overtreffen. Met een bevallige frontvrouw met ballen in je rangen heb je dan nog een extra troef in handen. De Zweedse Elin Larson ontpopt zich tot een moderne versie van Janis Joplin en schreeuwt - op kousenvoeten - de longen uit haar verleidelijke lijf, terwijl de Amerikaanse ritmesectie (bas: Zack Anderson / drums: Corey Berry - beiden ex-Radio Moscow) haar op magistrale wijze ondersteunen en het Franse gitaarwonder Darian Sorriaux zijn virtuositeit nog eens wijds etalleert. "Black Smoke" is en blijft een parel van een song! Dit is een band om in de gaten te houden want ze gooien nu al hoge ogen maar worden nog grootser met de tijd. Pure klasse en live een splinterbom! Mis ze niet begin november in Biebob Vosselaar!
3AM

Het Peruviaanse 3AM is het solo-zijproject van levende punkrocklegende Chino Burga van bands La Ira de Dios en La Garua. En wat voor één! Een klein uur worden we ondergedompeld in een soort psychobilly spacerock van buitenaardse origine. De van strakke riffs gelardeerde soundscapes vol distortion en reverb, drassige drones en postpunkinvloeden passen perfect bij de diepe, zwarte en angstaanjagende stem van Chino. Onmogelijk om hierbij stil te blijven staan! We worden dan ook meegezogen in deze Zuidamerikaanse DMT-trip zonder ook maar iets van dit goedje in ons lijf te hebben. A pure natural high!
Bevis Frond

Het Britse BEVIS FROND nog voorstellen is onbegonnen werk. We zagen de indie-rockers al in een vorige eeuw tijdens hun hoogdagen schitteren op Schrikkelpop '93 in het Limburgse Schriek en na een hiaat van een decennium durven ze het nog eens aan om ons landje te verrassen met hun oerdegelijke neo-psychedelische rock. Enkele maanden terug schitterden ze al op het barpodium van Trix in Antwerpen en op Yellowstock doen ze hier niet voor onder. Hun laatste worp "White Numbers" is terug een schot in de roos. Oerdegelijke indie-songs van meesterverteller en frontman Nick Saloman. Luister naar het schitterende "I'm the only one" wat perfect overeind blijft naast hun oudere werk. Hoogtepunt is ongetwijfeld "Confusion Days" uit hun debuutalbum Miasma van 1987: een oude kraker die gezellig blijft verder kraken en de tand des tijds met glans heeft overleefd. Klasse optreden!
Mars Red Sky
Het Franse MARS RED SKY raakte ons stonerhart in beide kamers. Deze melodische stoner kon ons ten zeerste bekoren temeer zanger Julien Pras over een magische stem beschikt. De band speelde al op Desertfest, Duna Jam, SXSW en Roadburn en kan telkens rekenen op een trouwe schare fans. In september doen ze zelfs Brazilië en Argentinië aan. Naast hun debuutalbum uit 2011 lieten ze in april de nieuwe EP "Be My Guide" op het stonerpubliek los. Mars Red Sky en rode wijn hebben één ding gemeen: ze worden beter met de jaren. Of nee, wacht, twee dingen: ze brengen je in een roes waar je voor de rest van je leven in wil vertoeven. Geen jonge beaujolais maar een grand cru classé karmijnrode bordeauxwijn: dat is Mars Red Sky!
Karma To Burn

KARMA TO BURN "I couldn't think of a better place to end the tour with" zijn de eerste woorden van gitarist Will Mecum als hij met een Duvel in de hand het buitenpodium komt opgewandeld. Het is raden naar bassist Rich Mullins die in geen velden te bespeuren valt. Het zal Will en drummer Evan Devine worst wezen. Dan maar als duo de nachtvogels verjagen uit de bomen op het binnenplein. "I think we've got something for ya" gaat Will verder. Kick off met songs 30 en 32 en het spel zit op de wagen. Een loeiharde set is wat volgt! Rechttoe rechtaan zwaar rockende instrumentale kanjers van songs! Of zoals we K2B al meermaals aan het werk zagen! De ziel uit hun lijf spelend tot het zweet met bakken langs hun ruggengraten stroomt! Met of zonder bas: het publiek zag dat het goed was! Er werd serieus wat karma verbrand zaterdagavond!
Pharaoh Overlord
Het Finse PHARAOH OVERLORD heeft duidelijk goed naar The Stooges geluisterd. Het perfect gekopiëerde gitaargeluid van wijlen Ron Asheton is daar het levende bewijs van. Luister eens met gesloten ogen naar "Solar Stomp" uit hun tweede album "Horn" en herken er ontegensprekelijk de "TV Eye"-groove in. Het wordt nog een uitbundig nachtelijk feestje in Jh De Boogerd om Yellowstock VII mee af te sluiten. Editie VII was terug meer dan geslaagd! We wachten vol ongeduld op editie VIII met ongetwijfeld terug een line-up om van te watertanden! See ya next year!

NVDR: Op het festival is een canvas posterbanner gestolen waar wij min of meer verantwoordelijk voor waren. We weten dat collector items gegeerd zijn maar zouden deze toch graag terug bezorgd zien aan de organisatie. Heeft u tips ivm met deze diefstal of krijgt u wroeging over uw daad, neem dan aub contact op met Freek .

Tekst: Koen aka Kyuss Vanoutryve 
Foto's: GoDi
No comments:

Post a Comment