03 December 2013

YELLOWSTOCK WINTERFEST: "HE WHO FEARS TRIPPIN' CAN NOT ENJOY YELLOWSTOCK"!

Het was zaterdag terug verzamelen geblazen in JH De Bogaard voor de fans van stoner-/space- & psychedelische muziek! We vertrokken - ondanks een zware verkoudheid - toch richting Geel daar we voor geen geld van de wereld de schitterende affiche van de winterversie van Yellowstock wilden missen. En dan bedoelen we naast de excellente line-up (Freek did it again!), ook de schitterend vormgegeven affiche van tekentovenaar Johan Jaccob, die we ter plaatse terug mochten ontmoeten. "The owls are not what they seem" om het met een bekende quote uit David Lynch's Twin Peaks te verwoorden.
Corridors
We waren net iets te laat om het volledige optreden van het lokale Corridors te zien, dat al om 14h startte. We konden echter nog meegenieten van 2 spacejams die deze band (met organisator Freek Cruysberghs op gitaar) met verve bracht. Deze band stond enkele weken terug in het voorprogramma van legende OM in Siegen (Duitsland): nu weten we waarom! Lekkere binnenkomer!
Wheel Of Smoke

Wheel Of Smoke had de eer om dit jaar het voorprogramma te mogen verzorgen van de Californische desertlegendes Fatso Jetson & Yawning Man in zaal Sojo in hun thuisbasis Leuven. Een bekroning van jarenlang timmeren aan hun ingeslagen woestijnpad. Variatie troef bij deze band: van ingetogen melodische stukken tot uitbarstende erupties van stoner & seventies prog rock, we krijgen het allemaal voor de kiezen. En we namen het zonder morren tot ons. "Social Destructions (Joy Of Death/Tradegy Of Birth)" uit hun debuutalbum "In Sense" vatte dit alles mooi samen. Recent brachten ze hun tweede langspeler uit: "Signs Of Saturn". Haal ze in huis en hou deze band in de gaten!

Chivas Nat
Het Deense Shivas Nat zorgde vervolgens voor een klein uurtje winterblues waar we het warm van kregen. Juist ervoor hadden we een leuke babbel met drummer Aleksander Trap-Jensen, die ons wist te melden dat dit hun laatste optreden was van een 5-daagse mini-tour. En dit vierde het viertal in Geel op fenomenale wijze: zanger/gitarist Patrick Lykke Heinsøe (een André Hazes look-a-like) schreeuwde de longen uit zijn lijf terwijl zijn drie spitsbroeders er een psychedelische bluessound tegenover zetten waar je met open mond naar stond te gapen. Ogen dicht en je waande je in de vervlogen jaren zeventig. Puik optreden van deze Deense klassebakken!
Naam
Het uit Brooklyn afkomstige Naam stond ideaal geprogrammeerd en was sowieso het eerste hoogtepunt van de dag. Een grote naam in het spacerock universum als je het ons vraagt. Drie kwartier waren we van de aardbol verdwenen en op missie met spaceship Naam naar de uithoeken van het heelal. Met een duizelingwekkende galactische snelheid door de Melkweg zoeven op deze zware psychedische rock & roll is 1000 maal intenser dan de graafste rollercoaster op onze aardbol! Dit was trippen in het kwadraat! Na het concert hadden we nog een leuke babbel met snorgitarist Ryan 'Lee Lugar' Hamilton & baardbassist John 'Preston' Bundy: twee, ondanks hun ruimtereizen, down-to-earth supergasten. Check hun laatste muzikale worp "Vow" en mis ze niet op 19 december in L'Escalier in Luik!

Black Lizard
Aan Black Lizard uit Finland om ons geboeid te blijven houden na deze Amerikaanse psych-invasie. Dat lukte hen alsnog: we hoorden invloeden van The Jesus & Mary Chain en BRMC met een Noorderlijke zwarte invalshoek. En wil nu juist het toeval dat we grote fan zijn van de twee laatst genoemde bands. Het werkte aanstekelijk, meer zelfs: hypnotiserend. Na 45' werden we dan ook abrupt uit onze zalige winterroes gerukt. Jammer, want dit was een zalige set!
Geen foto's van RMFTM wegens te donker...helaas...
 
Radar Men From The Moon was ongetwijfeld het tweede hoogtepunt van de dag. Ze lieten in 2012 de killerschijf "Echo Forever" los op het universum, een plaat die gretig omarmd en bejubeld werd door de gespecialiseerde pers en ze stonden op het paradijselijke Duna Jam festival. En nu ook op de affiche in Geel. Het uit "Rockcity" Eindhoven afkomstige drietal wekt alleen al door de unieke podiumbezetting ontzag op: op één rij vooraan het podium om een frontale aanval in te zetten. Dat ze erin slaagden om ons OM (dat op hetzelfde moment op Sonic City in Kortrijk hun set aan het spelen was) te doen vergeten, spreekt enkel in hun voordeel. Van meet af aan werden rake kopstoten uitgedeeld door dit trio instrumentale maestro's. We kregen alle hoeken van de zaal te zien door de uppercuts vol spacy stonerpsychedelica en geraakten na driekwartier psychboksen met moeite nog recht. Deze band is ongetwijfeld Neerlands Hoop in bange stonerdagen! Topconcert!
 
Dead Skeletons
Dead Skeletons uit Ijsland was de band waar we gretig naar uit keken. Temeer ze zelden optreden en dit hun eerste gig op Belgische bodem was. Alleen al dat organisator Freek dit voor elkaar krijgt, spreekt boekdelen. En Dead Skeletons ontgoochelden, ondanks de grote verwachtingen, niet. Integendeel: we kregen zowel oraal als visueel een overvloed aan psychedelische prikkels in onze hersenstam te verwerken. Live action painting, visuals om bij weg te dromen en muziek die ons met weemoed deed terugdenken aan de jaren tachtig. Een magische mengeling van de oude Sisters Of Mercy en Joy Division in een psychedelische zwarte jekker gegoten onder het motto "he who fears death cannot enjoy life". Met zijn hypnotiserende grafstem (een kruising van Ian McCulloch van Echo & The Bunnymen en Jim Morrison van The Doors)weet zanger/artist Jón Sæmundur je te begeesteren en in combinatie met de eclectische, experimentele, atmosferische soundscapes heeft dit geheel iets buitenaards en betoverends. Het is echter moeilijk om dit totaalspectakel in één woord te vatten. Daarom zeggen we: wees er volgende keer bij en blijf ook woordenloos achter. Hier een clip vanop YS Winterfest die een klein tipje van deze Ijslandse zwarte sluier licht:
Video by Moos 
 
Aan het Chileense Föllakzoid de zware taak om dit nog te overstijgen, wat in principe niet meer kon lukken, daar Dead Skeletons voor ons de band van de dag was. Opgepast: geen slecht wordt over deze Zuidamerikanen uit Santiago. Ze leverden een puik optreden en wisten met hun repetitieve sound je in een soort spirituele trance te wiegen. Een trance die zo laat op de avond enigzins wel vermoeiend werkte maar anderzijds toch iets sacraals over zich had, waardoor een warme gloed je over zich meester maakte. Mooie afsluiter van een mega line-up. Check "9" uit hun laatste worp "II" en voel diezelfde gloed door je aderen stromen:

Yellowstock Winterfest was met deze sublieme affiche terug een schot in de roos. Temeer we er Europese psychedelische vrienden terugzagen die ook de zomereditie van dit festival elk jaar frequenteren en we met andere, nieuwe vrienden verbroederden. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de zomereditie van 2014, die in het tweede weekend van augustus Geel terug onveilig zal maken. Alhoewel ik dit betwijfel, daar voor deze tweedaagse zou geput worden uit hip hop, rap en electronische muziek... jammer, maar hé, just kiddin': ook deze zomervariant wordt ongetwijfeld terug een hartverwarmend feestje zoals ze dat enkel in Geel op poten kunnen zetten. En Freek, ja, die zal ontegensprekelijk terug wat psychedelische superkonijnen uit zijn hoge hoed toveren voor een nieuwe line-up om van te spacen! Count us in!
 
Tekst: Koen aka Kyuss Vanoutryve 
Foto's: GoDi

 
 

No comments:

Post a Comment